Olli ennakkosuosikkina kauden kovimmalle keskarille

  • tehnyt

Olli Ojanaho on asiantuntijaraadin (Topi Syrjäläinen ja Tuomas Heikkilä) arvioima ennakkosuosikki lauantain kovatasoiseen miesten pääsarjan kisaan. Jukolan läheisyys, WRE-status ja Helsinki O-Gamesin perinne vaativista maastoista on koonnut viivalle harvinaisen nimekkään lähtölistan. Epäilemättä edessä on tähän mennessä kauden kovin kotimainen metsäsuunnistuskisa.

Ennakkosuosikkina kisaan lähtee toukokuun lopulla opiskelijavaihdosta Ranskasta Suomeen palannut Olli Ojanaho. Ollille kisa on ensimmäinen metsäkisa Suomessa viime lokakuun jälkeen, joten miehen tuloskunnosta saadaan vasta nyt kunnollinen referenssi. Epäilemättä myös monelle muulle kisa on tärkeä mittari Jukola-kunnosta, ja seuroista ainakin TuMe ja Navi näyttäisivät valinneen tämän myös näyttökisaksi Jukola-joukkueisiin.

Kysytään Ollilta:

1. Talven harjoittelukauden vietit Ranskassa. Miten harjoittelu siellä onnistui, ja tuliko sen kautta treenaamiseen jotain uutta aiempaan verrattuna?

Keskitalvella oli pientä polvivaivaa ja juoksu oli tauolla muutaman viikon mutta muuten talven harjoittelu on mennyt hyvin. Maaliskuun alusta lähtien olen päässyt juoksemaan nousujohteisesti ja keräämään kokemusta ranskalaisista maastoista. Taitoharjoittelu on ollut aiempaa monipuolisempaa, kun Ranskan maastoista löytyy variaatiota ehkä eniten koko Euroopassa. Upeiden spesiaalimaastojen lisäksi olen pyrkinyt suunnistamaan paljon myös peitteisissä maastoissa, mihin Etelä-Euroopan aikaisempi kevät on tarjonnut hyvät mahdollisuudet kasvillisuuden rehottaessa jo toukokuussa kuin Virossa heinä-elokuussa konsanaan. Fyysisellä puolella suurin ero aiempiin harjoituskausiin on se, että nousumetrejä on kertynyt merkittävästi enemmän.

2. Avaat nyt metsäkisakautesi Suomessa, joten suorituskykysi on lajia seuraaville arvoitus. Mitä mieltä itse olet kunnostasi?

Kunto tuntuu ihan hyvältä enkä usko suomalaisiin maastoihin siirtymisen olevan fyysisesti tai taidollisesti mikään ongelma. Mukava päästä avaamaan kotimainen kisakausi!

3. Minkä arvelet olevan vaikein suunnistuksellinen haaste Salmin maastoissa?

Vanhan kartan perusteella maasto vaikuttaa aika vaihtelevalta, eli varmasti suunnistustaitoa punnitaan aika monipuolisesti. Pitää löytää onnistumisen avaimet erilaisiin maastonosiin ja erilaisille rastiväleille.

Asiantuntijoiden veikkaukset

Topi Syrjäläinen:

1. Olli Ojanaho

Olli on reenannut koko kevään Ranskassa joten Nuuksion mäet tulevat nousemaan kevyesti. Viime viikonloppuna Jukola-leirillä otteet olivat sen verran vakuuttavia, että kisan päätteeksi kaulaan pujotetaan kultaa.

2. Ruslan Glebov

Ruslania ei myöskään pidä koskaan laskea pois kärkitaistelusta. Kokenut ukrainalaissuunnistaja tulee rikkomaan HS:n rintamaa ja kiilaa hopealle.

3. Einari Heinaro

Einaria ei Nuuksion maastot pääse yllättämään. Jukola lähestyy ja kunto kovenee, mutta tiukassa sekuntikamppailussa ojennetaan tällä kertaa pronssia.

Tuomas Heikkilä:

1. Olli Ojanaho

2. Joonas Ahola

3. Aaro Aho

Kovat on kovia.

Teksti Henrik Tala, kuva SSL Katri Lindeqvist